Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ferraty na Skalke

Najdlhší visutý most na Slovensku až 45 metrov nad terénom!
Via ferraty na Skalke sú jedinečnou turistickou atrakciou. Mesto Kremnica postupne od roku 2017 vybudovalo na Skalke pri Kremnici rozmanitú a širokú sieť via ferratových trás.
Slávnostné otvorenie via ferraty Komín na Skalke v Kremnických vrchoch bolo dňa 28.10.2017. V roku 2019 boli k existujúcim via ferratám doplnené ďalšie atraktívne ferratové prvky, ktoré dotvárajú túto ferratovú oblasť a dávajú jej primát jedinečnosti. Je to Via ferratový svet, ktorý od roku 2020 ponúka najťažšiu ferratovú cestu na Slovensku s názvom F-úha s obtiažnosťou “F“ a atraktívnou, presklenou visutou lávkou ponúkajúcou výhľady na sever Kremnických vrchov a Turčiansku kotlinu.

Prevádzkovateľom Via ferratových ciest na Skalke je mesto Kremnica.

Lezenie na via ferratách podstupujete vždy na vlastné riziko. Za škody vznikajúce osobám z dôvodu porušovania prevádzkového poriadku, nesprávnej techniky istenia, lezenia alebo manipulácie s ferratovým setom, nekvalitnej výstroje, nepozornosti, nerešpektovania ostatných lezcov a pod. a škody na veciach, ako i za veci uložené mimo priestorov na to určených nepreberá prevádzkovateľ Via ferraty na Skalke žiadnu zodpovednosť. Kto spôsobí škody alebo zraní iné osoby, musí sám znášať dôsledky. Prevádzkovateľ  nepreberá v tomto prípade žiadnu zodpovednosť. Na via ferratových zaistených cestách hrozí riziko pádu a riziko padajúcich skál s následkami ťažkého poranenia až smrti. Lezenie na ferratách je určené  pre skúsených ferratistov vybavených základným certifikovaným ferratovým setom: sedací horolezecký úväz (prípadne celotelový), tlmič pádov, horolezecká prilba. Na ťažké ferraty od obtiažnosti E odporúčame doplniť základnú výbavu o rozšírenú ferratovú výstroj: odsedávačka a prsný úväz. Taktiež odporúčame používať rukavice a pevnú turistickú obuv.

Pred vstupom na via ferratu sa nezabudnite oboznámiť s prevádzkovým poriadkom.

www.viaferrataskalka.sk