Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ferrata HZS Kyseľ

Krásna tiesňava v Slovenskom raji!

Pokiaľ chcete zažiť v Národnom parku Slovenský raj pravú adrenalínovú divočinu, Ferrata Kyseľ je určite správna voľba. 

Sprístupnenie Ferraty Kyseľ je pre mnohých návštevníkov a nadšencov ferrát na Slovensku taký malý zázrak. Pôvodnú roklinu pred viac ako 40 rokmi zničil rozsiahly požiar. Dlhé roky bolo toto nádherné miesto ukryté pred očami návštevníkov, preto by ste si takýto zážitok určite nemali nechať ujsť. Dnes patrí ferrata Kyseľ medzi najkrajšie tiesňavy Slovenského raja. Väčšina trasy od ústia Bieleho Potoka po mostík nad Obrovským vodopádom vedie po istiacom fixnom lane a cez železné stúpačky v náročnom teréne. Lokalita je najprísnejšie chráneným územím národného parku. Trasa tohto náučného chodníka bola vybudovaná, aby sme si mohli opäť vychutnať panenskú prírodu a k tomu prežiť adrenalínový zážitok. Najkrajšie miesta v rokline sú Barikádový vodopád, Kaplnkový vodopád, vodopád v Temnici a grande finále zažijete pri prechode cez Obrovský vodopád.

Samotná ferratová trasa trvá 2 hodiny, príchod k nej je 1,5 hodiny, východ cca. 2 hodiny. Ferrata je jednosmerná, preto sa nedá otočiť vrátiť sa tou istou trasou. 

1. Ferrata je kvôli ochrane prírody otvorená od 15. júna do 31. októbra.

2. Podľa Schallovej stupnice dosahuje táto ferrata obtiažnosť C – ťažká a neodporúča sa deťom do šesť rokov.

3. Do rokliny sa platí vstupné 5 eur. Výťažok pomáha financovať ochranu prírody.

4. Vstup do rokliny je možný len s ferratovým výstrojom. Nič netreba kupovať, dá sa požičať, Ferrata Kyseľ - Najlepšie ceny | Požičovňa ferratových setov - CVENGI (ferratakysel.sk)

5.  Aj v prípade pekného počasia treba rátať s tým, že v rokline je mokro a navyše viaceré úseky treba prechádzať po vode, čomu treba prispôsobiť hlavne vašu obuv. V prípade vážneho úrazu, uviaznutia, alebo akýchkoľvek zdravotných problémov sa treba obrátiť na tiesňovú linku Horskej záchrannej služby 18 300.