Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Ferrata HZS Martinské Hole

Najstaršia ferrata na Slovensku!

Veľká dolina v Lučanskej Malej Fatre má bohatú históriu. V minulom storočí tadiaľ viedol jediný turistický chodník na Martinské hole, ktorý sa po vybudovaní prvej cesty na Martinské hole prestal používať. Počas SNP v tejto oblasti pôsobili skupiny partizánov a tiež tu prebiehala ťažba nerastov, po ktorej tu dodnes nájdeme rôzne artefakty, ako napr. štôlne, banské vozíky, drvič nerastov, koľajnice a pod.

Ferrata HZS na Martinské hole bola pre verejnosť oficiálne otvorená 21. júna 2014. Na výstavbe ferraty sa podieľali členovia Skialp klubu Kriváň, príslušníci oblastného strediska HZS Veľká Fatra a ich kamaráti. Na ferrate sa každoročne vykonáva údržba, hlavne po zime. Vymieňajú sa niektoré kotvenia a stupačky. V prípade potreby sa opravujú mostíky a niektoré úseky na chodníku. V roku 2017 boli na ferrate vybudované 2 lanové mosty s dĺžkou 11 a 12 metrov.

Podľa Schallovej stupnice dosahuje táto ferrata obtiažnosť C – stredne ťažká a nie je vhodná pre deti do 10 rokov. Celkovo je na ferrate 590 metrov oceľových lán, 190 lanových kotiev, 100 kovových stupačiek, 1 rebrík a 2 lanové mosty.

Ako sa dostať k ferrate?

Ferrata HZS začína na Stráňach 500 m n.m., pri poslednej zastávke MHD. Trasa je vyznačená v teréne červeným turistickým značením. Prevýšenie je 770 m a vzdialenosť 4,8 km. Čas výstupu je približne 3 hod. Celý chodník môžeme rozdeliť na dve časti. Spodná časť, ktorá je obojsmerná končí pri 4. informačnom paneli vo výške 940 m n.m. Na tomto úseku sú 3 informačné panely, 4 oddychové miesta s lavičkami a potok je 7 krát premostený. Horná časť je samotná Ferrata HZS, ktorá sa používa len na výstup. Začína pri 4. informačnom paneli pokračuje popri Pivovarskom potoku pod vodopády, kde sa rozdvojuje. Rovno pokračuje ľahší varint B a v pravo vedie ťažší variant C. Oba varianty sa spoja pri kríži a výstupovej knihe. Ďalej sa pokračuje na Bazovú 1250 m n.m. kde sa chodník napojí na modrú TZT, ktorá vedie na Martinské hole. Na hornom úseku sú 2 informačné panely, 4 oddychové miesta s lavičkami, potok je 3 krát premostený.

Lezenie na via ferratách podstupujete vždy na vlastné riziko. 

V prípade vážneho úrazu, uviaznutia, alebo akýchkoľvek zdravotných problémov sa treba obrátiť na tiesňovú linku Horskej záchrannej služby 18 300. Niektoré úseky ferraty sú označené okrúhlymi SOS pointami s číslom, čo v prípade úrazu výrazne uľahčí lokalizáciu postihnutých.

Viac na FB HZS

zdroj  : naferraty.sk - Najlacnejšia požičovna ferratových setov na Slovensku.